Terugblik webinar zij-instroom in technische bedrijven
Het nieuwe kabinet Rutte-V heeft ambitieuze doelen voor Klimaat, Energie & Bouw. Eén van de oplossingen voor de krapper wordende arbeidsmarkt is zij-instroom, maar dat heeft nogal wat voet in de aarde. CrossOver en House of Skills bespraken knelpunten, adviezen en goede voornemens van werkgevers tijdens de interactieve webinar ‘Zij-instroom in technische bedrijven. Wat zijn jouw goede voornemens?’ Lees verder hoe de online samenkomst verliep.
Vanuit de overheid en opleiders, maar met name PPS’en en bedrijven, waren er zo’n 25 aanwezigen. En dat is mooi, want bij het van de grond krijgen van zij-instroom zijn juist bedrijven essentieel. Het doel van deze webinar was om van elkaar te leren en te inspireren, zodat het wiel niet steeds opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Josje Damsma van CrossOver legde daarom allereerst de opgedane kennis en knelpunten over tekorten in de technische sector uit: zij-instroom is één van de oplossingen voor het tekort, maar het effect van zij-instroomtrajecten is nog beperkt. Zij-instroom betekent nogal wat voor bedrijven op het gebied van werving, matching, begeleiding en opleiding. Hier ligt dan ook een grote kans om zij-instroom trajecten effectiever te maken door het enthousiasmeren en betrekken van bedrijven. Onder het publiek leefden er ook grote ambities op het gebied van zij-instroom, blijkens de chat: sommige partijen willen de ingeslagen weg richting zij-instroom voortzetten, anderen willen zich inzetten voor een toename van zij-instromers in de technische sector.
Projectleider Robbin Bosch vervolgde de sessie door vijf vooroplopende technische werkgevers in het zonnetje te zetten door en groupe voor hen te applaudisseren! IJbouw, Bouwmensen, VanDorp, Vattenfall en IJskoud doen namelijk mee met het interne transitieproject vanuit House of Skills, waarin zij begeleid worden om met zij-instroom aan de slag te gaan.
Vanuit IJbouw vertelden directeur Stijn Borremans & Nicole Lam van HR over hoe zij met zij-instroom in hun organisatie werken. Wat beweegt hen mee te doen aan het traject? “Wij doen mee omdat wij geloven dat we het tekort in de sector niet zelf kunnen oplossen. Als wij als bedrijf ons tekort oplossen, verplaatst het probleem zich naar een ander bedrijf. Dat is niet duurzaam. We moeten dit als sector aanpakken.” En wat kan de skillsbenadering IJbouw brengen? “Mensen laten doen waar hun talenten liggen en waar ze energie van krijgen door functies meer op te delen in taken. De bouw is een traditionele sector. Het is belangrijk om ons open te stellen voor iemand die niet alles kan, maar wel iets heel goed kan.”
“Het is belangrijk om ons open te stellen voor iemand die niet alles kan, maar wel iets heel goed kan.”
Stijn Borremans (directeur IJbouw)
Goede begeleiding is hierin key. Een vraag uit publiek was dan ook hoe IJbouw de relatief nieuwe skillsgerichte werkwijze wil implementeren, gezien die traditionele omgeving. Daarop was Stijn Borremans heel duidelijk: “als je doorgaat hoe je het altijd deed, krijg je wat je kreeg.”
Vervolgens was Michel van Erkelens aan het woord. Michel is zelf begonnen als metselaar en inmiddels is hij directeur van Bouwmensen Amsterdam, een samenwerking tussen opleider ROC, de gemeente en bedrijven in de regio. Bouwmensen leidt in principe op via diplomering, maar 80% van de werknemers bestaat uit zij-instromers, een diverse groep van ongeveer 23 tot 50 jaar oud. Een nieuwsgierige deelnemer van de webinar vroeg hoe Michel dit succes -een hoog percentage zij-instromers- verklaart. Dit heeft voornamelijk te maken met overschotbanen als gevolg van de coronabeperkingen, vanuit bijvoorbeeld de branches horeca, taxi, ict en bankwezen. Daarbij denkt Michel dat Bouwmensen onderscheidend in wat het aanbiedt, namelijk: met de handen werken. Zij-instromers die bij hen binnenkomen geven aan ‘nu écht aan de slag’ te willen. Er valt voor deze groep overigens nog wel veel winst te behalen op het gebied van soft skills zoals klantgerichtheid, alsook digitale vaardigheden. Michel gaf tot slot aan dat de ‘werknemers’ van Bouwmensen voorheen ten onrechte ‘leerlingen’ werden genoemd, terwijl: “Zij-instromers zijn ervaren beginners”.
“Zij-instromers zijn ervaren beginners.”
Michel van Erkelens (directeur Bouwmensen Amsterdam)
Tot slot deed Gerik ten Berge, o.a. programmamanager Loopbaanpad Bouw & Techniek van House of Skills, een korte oproep voor een Community of Action rondom zij-instroom. Mocht je als bedrijf interesse hebben om deel te nemen aan de Community, neem dan contact op met Gerik via: gerik.tenberge@techport.nl
Werk jij bij of met een PPS en houd jij je bezig met het verbeteren van het systeem van werk-naar-werk in de techniek? Wil je meer weten over hoe je technische bedrijven kunt betrekken bij de skillsbenadering? Lees dan onze whitepapers, blogs, en wees welkom op onze webinars.
Heb je vragen over het Loopbaanpad Techniek en Bouw? Neem dan contact op met projectleider Robbin Bosch robbin@projectcrossover.nl
Meld je aan voor de nieuwsbrief van House of Skills