Loopbaanpad Techniek en Bouw

Wil jij in jouw werk bijdragen aan een duurzamer Nederland? Wil je onderdeel zijn van de energietransitie? Of wil je werken in een sector waar altijd werk in zal zijn? Houd je daarbij van maken, sleutelen of klussen? Dan is de technische en/of bouwsector wellicht iets voor jou! Via de loopbaanpaden Techniek en Bouw kunnen we je ondersteunen in jouw zoektocht naar een mooie baan in de technische sector.

Ontdek welke skills jij hebt voor Techniek en Bouw

Binnen het Loopbaanpad Techniek en Bouw ontdek je welke skills jij hebt, en hoe je ze kunt inzetten binnen technische bedrijven in de Metropoolregio Amsterdam.

Ook kun je gebruik maken van passende loopbaanbegeleiding om de overstap naar de techniek of bouw zo makkelijk en snel mogelijk te maken.

Via het Loopbaanpad Techniek en Bouw kan je vier stappen doorlopen naar een baan in de technische sector. Je kunt kiezen wat jij nodig hebt om een mooie baan in de techniek of bouw te vinden.

Banenmarkt voor duurzame energie

Vanuit Samen aan de Slag, Oranje Energie en het Startpunt wordt er iedere eerste donderdag van de maand een banen/informatiemarkt voor duurzame energie georganiseerd. Werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt worden hier in contact gebracht met energiebedrijven die naarstig op zoek zijn naar personeel.

Wil je de banenmarkt bezoeken of als organisatie deelnemen aan de banenmarkt, neem dan contact op via duurzamebanenmarkt@gmail.com

Stan de Smet

‘Later wil ik hippe fietsen, bouwen en verkopen in m’n eigen werkplaats’

Tweewieler Academy
Lees meer
Menno Zoutendijk

“Je bouwt aan dingen die 15-20 jaar in de grond blijven. Dat is gaaf!”

Dmissi
Lees meer
stap 1

Oriënteer: past techniek bij mij?

○ Ga naar een informatiebijeenkomst ○ Vul je Paskamer van House of Skills in om te kijken welke skills voor de techniek je al hebt ○ Ga in gesprek met een loopbaancoach a.d.h.v. de Paskamer
Lees meer
Stap 2

Kies: welke richting in de techniek of bouw past bij mij?

○ Doe een try-out techniek ○ Ga in gesprek met een loopbaancoach ○ Ga in gesprek met werkgevers ○ Behaal VCA diploma (voor veiligheid)
Stap 3

Leer: ga aan de slag met technische basisvaardigheden!

○ Volg een voorschakeltraject
Stap 4

Werk (en leer) in de techniek of bouw

○ Ga werken bij een technische werkgever ○ Volg wanneer nodig cursussen of een BBL opleiding

Veel verschillende banen in de techniek

In de techniek en bouwsector is veel werk te vinden. Wanneer jij skills hebt die passen bij deze sector zijn jouw kansen op het vinden van een baan groot. Het mooie aan deze sector is: er is voor ieder wat wils! Van buitenwerk tot werk bij klanten over de vloer. Van werk op kantoor tot in je eigen busje op pad. Van fysiek zwaarder werk (gratis fitness) tot werk dat voor iedereen toegankelijk is. Bekijk de functies hieronder om een beeld te krijgen.

Voor wie?

Ben jij enthousiast geworden? Dat is mooi. Het Loopbaanpad is voor iedereen die een overstap wil maken naar de technische of bouwsector. Ook kunnen we je helpen als je al eens in de technische sector hebt gewerkt en weer terug wil. Wij helpen jou daar graag bij!

Mail naar werkindetechniek@astamsterdam.nl     

Werkvoorbereider

Als werkvoorbereider ben je actief in de technische branches en zorg je voor het calculeren, ondersteunen en voorbereiden van alle werkzaamheden. Je bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor werktekeningen, planningen, werkinstructies en de inkoop van materialen. Binnen de brede functie van werkvoorbereider zijn er specifieke deelfuncties als calculator, planner en (technisch) tekenaar, die ook wel als aparte functie worden bekleed, maar vaak worden deze rollen gecombineerd tot een algemene functie van werkvoorbereider.

Monteur Zonnepanelen

Als monteur zonnepanelen installeer en repareer je systemen op zonne-energie. Tot je werkzaamheden behoren het uitvoeren van aanpassingen aan- en in de meterkast, installeren van omvormers, kabels leggen, het plaatsen en aansluiten van de zonnepanelen op het dak en verhelpen van storingen. Je moet vaak op grote hoogtes werken, bijvoorbeeld op daken van huizen en kantoren waar de zonnepanelen liggen of geïnstalleerd moeten worden. Je moet dan ook geen hoogtevrees hebben. Als monteur zonnepanelen ben je wel vaak buiten en heb je een afwisselend beroep.

Lasser

Een lasser verbind onderdelen van metaal door middel van druk en/of warmte. Je maakt verbindingen door middel van MIG-, MAG-, TIG-, elektrodelassen of een andere las-toepassing, op basis van tekeningen en/of werkinstructies. Een zeer technisch en specialistisch vak met veel afwisseling.

Uitvoerder

De uitvoerder van een bouwproject is degene die dagelijks op de bouwplaats aanwezig is om de leiding te geven aan het bouwproces. Je hebt zowel uitvoerende als administratieve taken. Je bent verantwoordelijk voor de overallplanning van het project, bijvoorbeeld het verdelen van het werk onder het aanwezige personeel en het bestellen van materialen. Maar ook het uitschrijven van bonnen van gemaakte producties voor onderaannemers en het bijhouden van de werknemersadministratie. Elke dag is anders als uitvoerder.

Operator

Een operator is iemand die in een fabrieksomgeving machines bedient, instelt, controleert en ombouwt. Een machineoperator is niet hetzelfde als een procesoperator: de laatstgenoemde overziet het gehele productieproces (vaak op afstand) en grijpt in waar nodig. De machineoperator houdt zich vooral bezig met het daadwerkelijk bedienen van de machines. Hij lost eventueel kleine storingen op en licht bij grotere problemen de technische dienst in.

Wie kan mij meer vertellen over de Loopbaanpaden Techniek en Bouw

Gerik ten Berge Programmamanager Loopbaanpaden Techniek en Bouw gerik.tenberge@techport.nl 06-52505974

Partners

 • Algemeen
 • Kennis en onderzoek
 • Loopbaanpad Techniek en Bouw
 • Opleidingen en trainingen
 • Skillsinstrumenten
 • Transferpunt Zorg en Welzijn
 • Waar is House of Skills gevestigd?

  Ons kantoor is gevestigd op het Marineterrein in Amsterdam.

  Marineterrein Amsterdam
  Kattenburgerstraat
  gebouw 002 A
  1018 JA Amsterdam

 • Wat doet House of Skills?

  Voor werkgevers :

  House of Skills verbindt als intermediair werkgevers en relevant stakeholders met elkaar zodat zij zelf, of met anderen, initiatieven ontplooien om de arbeidsmarkt meer op skills in te richten of stappen gaan zetten om een Leven Lang Ontwikkelen te bevorderen. 

  Voor werkenden en werkzoekenden:

  heeft House of Skills verschillende instrumenten ontwikkeld die matching op skills mogelijk maken. Zoals onder andere: De Paskamer en het platform Mijnhouseofskills. Hier kunnen mensen op een snelle en makkelijke manier ontdekken wat hun skills zijn en welk werk daarbij past. Daarnaast is House of Skills bezig met de ontwikkeling van een Skillspaspoort.

  Ook zijn het Transferpunt Zorg en Welzijn en de Loopbaanpaden Techniek en Bouw opgezet.

  Wij:

  • Ontwikkelen we hiervoor een gezamenlijke taal (skills taxonomie);
  • Ontwerpen we het digitale platform Mijnhouseofskills, De Paskamer en het Skillspaspoort, waardoor mensen meer regie krijgen op hun arbeidsmarktontwikkeling;
  • Bouwen we aan een groeiende community van werkgevers, werkenden, werkzoekenden en relevante stakeholders;
  • Werken we aan de ontwikkeling scholing gebaseerd op skills;
  • Leggen we de fundamenten voor een leercultuur binnen bedrijven en publieke organisaties en creëren we een basis voor een welvarende en inclusieve arbeidsmarkt die economische én sociale ambities realiseert.
 • Hoe krijg ik meer inzicht in mijn skills?

  De tool De Paskamer helpt je inzicht te krijgen in je skills. Klik op de link De Paskamer om daar meer over te lezen en De Paskamer te openen. House of Skills heeft daarnaast het platform Mijnhouseofskills ontwikkeld. Mijnhouseofskills laat je zien welk werk past bij jouw skills en welke vacatures er zijn.

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.