Wat is het Transferpunt Zorg en welzijn?

Het Transferpunt Zorg en Welzijn is een samenwerkingsverband in de Metropoolregio Amsterdam. Alle partners werken samen om meer mensen met talent voor de zorg- en welzijnsector aan te trekken. Door te kijken naar talent en welke deel van de zorg echt bij iemand past werken we aan duurzame instroom bij zorgopleidingen en zorginstellingen.

Hoe werkt het Transferpunt Zorg en Welzijn?

Het Transferpunt Zorg en Welzijn werkt met een twee online instrumenten ; de Zorgscan en De Paskamer. Hiermee wordt op basis van je werk- en opleidingsverleden en je talenten (skills) de kortste route naar een baan in zorg of welzijn in kaart gebracht. Bovendien wordt duidelijk welk deel van de zorg het beste bij je past en kijken we ook naar welke opleidingen die nodig zijn. Na het invullen van de online instrumenten volgt een gesprek met een loopbaancoach om de resultaten te bespreken. Bij een positief besluit start het traject om in een combinatie van werken en leren de stap naar de zorg te maken. Het Transferpunt werkt hiervoor samen met zorginstellingen in de regio.

Mocht er geen match voor de zorg zijn, dan helpt de loopbaancoach de deelnemer op weg naar een andere kansrijke sector op de arbeidsmarkt.

Voor wie is het Transferpunt Zorg en Welzijn?

Het Transferpunt is voor werkenden, werkzoekenden, zij-instromers vanuit een andere sector en iedereen die al werkt in de zorg of welzijn en daar in wil door wil groeien. Voor iedereen met werk- en denkniveau mbo 3 en hoger, met en zonder werkervaring in de zorg.

Het Transferpunt is er ook voor  die zorg– of welzijnspersoneel nodig hebben of werkgevers die boventallig personeel willen toeleiden naar zorg of welzijn.

 

Wat zijn kansrijke beroepen in zorg en welzijn?

Onze aanpak maakt het mogelijk om gerichter op te leiden en de baan te vinden die echt bij je past.

Een aantal kansrijke beroepen in zorg en welzijn zijn momenteel:

 • Verzorgende IG
 • Verpleegkundige (mbo/hbo)
 • Doktersassistent
 • Verpleegkundige IC
 • Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg
 • Begeleider gehandicaptenzorg
 • Sociaal werker
 • Pedagogisch medewerker

Verzorgende IG

Als Verzorgende ben je werkzaam in de thuiszorg of in verzorgingshuizen, en biedt je die extra ondersteuning aan ouderen, gehandicapten en chronisch zieken in de thuissituatie. Onder de taken van een Verzorgende vallen het helpen met handelingen rond persoonlijke hygiëne van de patiënt, het verrichten van dagelijkse bezigheden, huishoudelijke taken en eenvoudige verpleegkundige taken zoals het verzorgen van wonden, het geven van injecties of het toedienen van medicijnen. De Verzorgende stimuleert altijd de zelfredzaamheid van de patiënten om hen zo zelfstandig mogelijk te maken.

Verpleegkundige (mbo/hbo)

Als Verpleegkundige ondersteun je iemand bij het ondergaan van een medische behandeling en verzorg en begeleid je de patient tijdens de behandeling. Het werk van de Verpleegkundige heeft meerdere kanten zoals het geven van zorg, erop toezien dat alle dagelijkse werkzaamheden uitgevoerd worden en de kwaliteit van de verpleging te bewaken. De patiënten kunnen bij een Verpleegkundige terecht wanneer zij met moeilijkheden en pijn geconfonteerd worden.

Doktersassistent

Als Doktersassistent ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Je plant afspraken in, ontvangt patiënten tijdens spreekuur en verstrekt (medische) informatie aan patiënten of betrokkenen. In de behandelkamer ondersteunt de Doktersassistent de (huist)artst bij de uitvoering van kleine ingrepen en soms voert hij zelf kleine medische handelingen uit. Een Doktersassistent bij een huisarts heeft meer administratieve taken dan die in een ziekenhuis.

Apothekersassistent

Als Apothekersassistent geef mondeling of schriftelijk uitleg over geneesmiddelen, zoals over de werking, de bijwerkingen, de gebruiksaanwijzingen en de bewaarmethoden. Je speelt in op vragen van cliënten en moet in staat zijn een duidelijk antwoord te geven. Verder help je bij de administratie van bijvoorbeeld recepten en voorraden. Indien in de apotheek de geneesmiddelen zelf worden gemaakt is het mogelijk dat je hieraan een bijdrage levert, op aanwijzingen van de apotheker.

Tandartsassistent

Als Tandartsassistent ondersteun je een tandarts bij klinische behandelingen, help je met de voorbereiding en assisteert bij de praktische uitvoering van de behandeling. Je bent verantwoordelijk voor de voorbereiding van de behandelingen, het assisteren bij behandelingen, het klaarmaken van materiaal voor vullingen en gebitsafdrukken, het maken en ontwikkelen van röntgenfoto’s, gebitsreiniging, het geven van advies en uitleg over mondhygiëne en het schoonmaken van de instrumenten. De Assistent komt ook veel in aanraking met de patiënten. Hij maakt afspraken en plant deze in, ontvangt eventueel de patiënten in de praktijk en geeft vaak adviezen en poetsinstructies. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de administratieve taken.

Kraamverzorger

Een Kraamverzorger assisteert een verloskundige bij de bevalling van baby’s en begeleidt of ondersteunt naderhand gedurende enkele dagen de ouders met het huishouden. Het verschil met een kraamverpleegkundige is dat deze in een kraamkliniek of ziekenhuis werkzaam is en een Kraamverzorger vooral bij de patiënten thuis.

Helpende

Een Helpende werkt bij een verzorgingstehuis, verpleegtehuis of een instelling voor thuishulp. Deze functie wordt ook vaak Helpende Zorg of Helpende Niveau 2 genoemd. De Helpende zorg heeft meestal te maken met ouderen die door achteruitgang van de gezondheid niet meer alle zorgtaken zelf kunnen uitvoeren. De Helpende assisteert deze zorgvragers met de alledaagse zorgtaken, zoals helpen bij het opstaan, aan- en uitkleden en persoonlijke verzorging.

Aan welke ‘eisen’ moet je voldoen via het Transferpunt een baan in de zorg te vinden?

 • Bereidheid om te leren en te werken
 • Bereidheid om onregelmatig te werken
 • Fysiek en mentaal sterk zijn
 • Nederlands spreken en schrijven op B2 niveau
 • Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen
 • Algemeen
 • Kennis en onderzoek
 • Loopbaanpad Techniek en Bouw
 • Opleidingen en trainingen
 • Skillsinstrumenten
 • Transferpunt Zorg en Welzijn
 • Waar is House of Skills gevestigd?

  Ons kantoor is gevestigd op het Marineterrein in Amsterdam.

  Marineterrein Amsterdam
  Kattenburgerstraat
  gebouw 002 A
  1018 JA Amsterdam

 • Wat doet House of Skills?

  Voor werkgevers :

  House of Skills verbindt als intermediair werkgevers en relevant stakeholders met elkaar zodat zij zelf, of met anderen, initiatieven ontplooien om de arbeidsmarkt meer op skills in te richten of stappen gaan zetten om een Leven Lang Ontwikkelen te bevorderen. 

  Voor werkenden en werkzoekenden:

  heeft House of Skills verschillende instrumenten ontwikkeld die matching op skills mogelijk maken. Zoals onder andere: De Paskamer en het platform Mijnhouseofskills. Hier kunnen mensen op een snelle en makkelijke manier ontdekken wat hun skills zijn en welk werk daarbij past. Daarnaast is House of Skills bezig met de ontwikkeling van een Skillspaspoort.

  Ook zijn het Transferpunt Zorg en Welzijn en de Loopbaanpaden Techniek en Bouw opgezet.

  Wij:

  • Ontwikkelen we hiervoor een gezamenlijke taal (skills taxonomie);
  • Ontwerpen we het digitale platform Mijnhouseofskills, De Paskamer en het Skillspaspoort, waardoor mensen meer regie krijgen op hun arbeidsmarktontwikkeling;
  • Bouwen we aan een groeiende community van werkgevers, werkenden, werkzoekenden en relevante stakeholders;
  • Werken we aan de ontwikkeling scholing gebaseerd op skills;
  • Leggen we de fundamenten voor een leercultuur binnen bedrijven en publieke organisaties en creëren we een basis voor een welvarende en inclusieve arbeidsmarkt die economische én sociale ambities realiseert.
 • Hoe krijg ik meer inzicht in mijn skills?

  De tool De Paskamer helpt je inzicht te krijgen in je skills. Klik op de link De Paskamer om daar meer over te lezen en De Paskamer te openen. House of Skills heeft daarnaast het platform Mijnhouseofskills ontwikkeld. Mijnhouseofskills laat je zien welk werk past bij jouw skills en welke vacatures er zijn.

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.