23-09-‘21

Transferpunt Zorg en Welzijn 1 jaar

Het Transferpunt Zorg en Welzijn bestaat 1 jaar. Waar staan we nu? Inmiddels is de Zorgscan bijna 1000 x ingevuld. En er zijn 369 gesprekken gevoerd met geïnteresseerden in werken in de zorg. De route naar werken in de zorg is voor velen ingewikkeld, onoverzichtelijk en gefragmenteerd. De meeste deelnemers aan het Transferpunt willen graag werken in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg, GGZ of VV&T.

Zo sprak Helena Schuengel een manager met 20 jaar horeca ervaring die in 2020 besloot een overstap naar de zorg te maken. Hij schreef 120 sollicitatiebrieven, heeft bij twee instellingen meegelopen en tientallen gesprekken later, is hij uitgekomen bij Transferpunt Zorg en Welzijn. Hij schreef zich in voor het oriëntatieprogramma Carrière Switchers, omdat hij twijfelde over zijn keuze voor de opleiding Verpleegkundige. Met een beetje begeleiding een goed gesprek, start hij in oktober met de versnelde Verpleegkundige opleiding bij Cordaan. Een mooi voorbeeld van het werk van Transferpunt Zorg en Welzijn als gids voor de sector.

Health Experience Centre Slotervaart

Uit de gesprekken met deelnemers blijkt dat men geen goed beeld heeft van de sector en dat velen zich ook niet realiseren welke mogelijkheden er allemaal zijn. Daarom hebben we met opleiders samen de krachten gebundeld en een oriëntatieprogramma voor carrière switchers naar zorg en welzijn ontwikkeld. Dit programma zal vanaf oktober een vaste plek krijgen in het Health Experience Centre Slotervaart, in het oude Slotervaart Ziekenhuis. Een collectief initiatief voor de regio als een van de oplossingen voor de alsmaar groeiende tekorten in de sector.

Tijdens dit oriëntatieprogramma kunnen deelnemers in simulatieruimtes de zorg ervaren en uitproberen, en zo kijken welk werk bij hen past: ontdekken wat er gebeurt er in een ziekenhuis, het toetsen van sensitiviteit voor werken met gehandicapten middels een VR bril, woonzorgtechnologie ontdekken in een simulatiekamer, leren hoe een verpleegoproepsysteem werkt, of wat gebeurt er bij de huisarts.

Eerste groep Oriëntatieprogramma zorg en welzijn

De eerste groep van 13 deelnemers is afgelopen 6 september gestart. De deelnemers vertelden op de eerste lesdag over hun zoektocht naar de juiste functie, opleiding en werkgever. Een mooie groep met mensen afkomstig uit totaal verschillende werkverleden, maar de deelnemers zijn allen gemotiveerd en enthousiast voor zorg en welzijn.

  • Zo neemt een masseuse deel die op Schiphol gewerkt heeft en wegens corona haar baan kwijt is geraakt. Zij wil graag kindercoach worden.
  • Een deelnemer heeft 21 jaar ervaring als croupier in een casino, en heeft veel inzicht in verslavingen. Zij weet niet zeker of ze wil werken in de GGZ of in de kraamzorg.
  • Er is iemand met een beetje zorgachtergrond, en wil graag starten in de jeugdzorg.
  • Een deelnemer heeft uitgebreide horeca ervaring en wil graag verpleegkundige worden, maar weet nog niet met welke doelgroep hij wil werken (ouderen, gehandicapten of in een ziekenhuis).
  • Een deelnemer heeft deelgenomen aan een zij-instroomtraject voor het onderwijs, maar kiest toch voor de zorg.
  • Een fotograaf met 30 jaar ervaring, getroffen door de coronacrisis, wil graag contact met mensen en is geïnteresseerd in activiteitenbegeleiding, maar weet nog niet met welke doelgroep.
  • De NS service medewerker wil graag doktersassistent worden.
  • Een deelnemer die in de beveiliging werkte zoekt een maatschappelijke, dynamische baan met jongeren in de wijk.
  • Een ICT netwerkbeheerder, parttime DJ en getroffen door corona zoekt een uitdaging in de GGZ.
  • Een customer service agent met 21 jaar ervaring op Schiphol ziet zorgcliënten ook als ‘customers’ die begeleid moeten worden. Die de wereld voor deze mensen ook aangenamer wil maken net als wanneer je met vakantie gaat.
  • En tot slot de Schiphol beveiliger die van sport en beweging houdt en graag in een ambulance of bij revalidatie wil werken. 

Een zeer diverse groep dus, hbo, mbo, verschillende werkverleden, verschillende wensen en ambities op zoek naar een nieuwe uitdaging!

Oproep meet and greet werkgevers

Op 14 oktober vindt de eerste meet and greet met werkgevers plaats en is de groep al 10 weken onderweg met theoretische kennis en praktische ervaring, wie zou deze mooie mensen niet in dienst willen nemen? Ben je werkgever en zoek je nieuwe zorgprofessionals meld je aan voor de meet and greet bij Helena Schuengel via: h.schuengel@houseofskillsmra.nl

Meer info over het oriëntatieprogramma

Er is nog plek voor deelname met start in oktober en november. Aanmelden kan hier.

Meer weten over House of Skills?
Volg ons via de nieuwsbrief.

Meld je hier aan!