07-10-‘21

Terugblik workshop A en O Gemeenten (Stichting Arbeidsmarkt en Opleidingsfonds Gemeenten)

Op 30 september jl. vond op kasteel de Schaffelaar een bijeenkomst plaats over skillsbased werken. Jos Sanders presenteerde, mede namens House of Skills, aan 75 belangstellenden leer-en loopbaanprofessionals van verschillende gemeenten wat een skills based arbeidsmarkt is en waar we staan in de transitie ernaartoe. Daarbij benadrukte hij vooral dat loopbaanprofessionals zichzelf ook moeten zien als de ‘schatgravers’ van hun organisatie. Altijd op zoek naar benutte en onbenutte skills.

Mede namens House of Skills hebben Claudia Klarenbeek, Havva Jongen, Goedele Geuskens, Roos van den Bergh, Helena Schuengel en Jos Sanders een viertal workshops verzorgd. De workshops gingen over wat het digitaal Skillspaspoort is en hoe dat werkt, welke skillsinstrumenten House of Skills te bieden heeft (Havva), hoe en waarom het Transferpunt Zorg en Welzijn werkt (Helena) en hoe je op basis van skills ook kunt nadenken over interessante overstapberoepen (Goedele en Roos).

Tijdens de workshop van Helena Schuengel (Transferpunt Zorg en Welzijn) en Martin de Haan (Vakschool Technische Installaties) lag de focus op de zorg en techniek sector en hoe deze sectoren met elkaar verbonden zijn. Een interessante workshop waaruit de urgentie blijkt van beide sectoren en duidelijk werd dat er zonder techniek geen zorg is andersom.

De trainers Havva Jongen en Lara van Strien van NOVA gaven een workshop over het skillsinstrument De Paskamer van House of Skills. In De Paskamer kunnen werkzoekenden op basis van hun skills passende functies kunnen vinden. De deelnemers gingen vervolgens zelf aan de slag met het skills-based matchen. Op basis van een vacature tekst en twee Cv’s kregen zij de opdracht om op basis van skills de beste match te maken. Leuk om te doen, maar soms ook nog wel lastig. Ze sloten af met een mooie discussie over de keuzes die deelnemers hadden gemaakt en waar ze tegenaan liepen.

Tijdens de workshop over het Digitaal Skillspaspoort voor Vakmensen namen Claudia Klarenbeek van Volandis en Jos Sanders van HAN UAS, TNO en House of Skills de deelnemers mee in de ontwikkeling van het Digitaal Skillspaspoort dat de afgelopen anderhalf jaar is ontwikkeld, specifiek voor de doelgroep van praktisch geschoolde vakmensen in de bouw, infra en installatie.

Jos Sanders gaf een korte inleiding op het inclusieve ontwerp van dit bijzondere Skillspaspoort. Daarin werd vooral benadrukt dat het doel van het Skillspaspoort is om gebruikers te laten zien wat ze op enig moment allemaal aan skills in huis hebben, maar ook dat ze die skills dagelijks ook verder ontwikkelen. In opleidingen, maar vooral ook door ‘gewoon’ te werken. En in de vrije tijd. Bij een vereniging of ergens anders.

Claudia Klarenbeek nam vervolgens de deelnemers mee ín het Skillspaspoort en ín de aard van de begeleiding die onlosmakelijk is verbonden aan trajecten met het Skillspaspoort. Ze liet onder andere zien hoe eenvoudig het is voor gebruikers van het Skillspaspoort om hun leidinggevende middels een QR code te vragen bewijsmateriaal toe te voegen of bewijsmateriaal dat ze zelf hebben toegevoegd te ‘valideren’. Ook stonden we stil bij de rol van bijvoorbeeld EVC en hoe belangrijk de ervaringen met EVC zouden kunnen zijn voor de professionals die deelnemers begeleiden in Skillspaspoort trajecten. Een boeiende, levendige en informatie workshop.

Meerdere gemeenten hebben via verschillende kanalen al laten weten belangstelling te hebben voor deze andere visie op onderwijs en arbeidsmarkt en op de skills aanpak en skillsinstrumenten.

Meer weten over House of Skills?
Volg ons via de nieuwsbrief.

Meld je hier aan!