House of Skills is een publiek-private samenwerking in de Metropoolregio Amsterdam. Bedrijfsleven, brancheorganisaties, werknemers- en werkgeversorganisaties, kennisinstellingen, onderwijs en bestuurders uit de regio werken nauw samen om de huidige arbeidsmarkt te transformeren naar een meer op vaardigheden (skills) gerichte arbeidsmarkt, waar intersectorale mobiliteit wordt gefaciliteerd en een Leven Lang Ontwikkelen de norm is.
Op dit moment zijn er onvoldoende gekwalificeerde mensen beschikbaar om al het werk te doen. Denk maar aan het bouwen van voldoende woningen, de inzet die nodig is om de klimaatdoelstellingen te realiseren, ervoor te zorgen dat er voldoende leraren voor de klas staan en personeel in de zorg is.
En dat in de wetenschap dat werk in algemene zin door automatisering de komende jaren sterk van karakter gaat veranderen.
In de snel veranderende arbeidsmarkt is voor een duurzame inzetbaarheid van de beroepsbevolking een meer op skills gerichte benadering noodzakelijk. Het effect van hiervan is dat skills van werkzoekenden die nu onzichtbaar blijven in beeld worden gebracht, en daarmee een rol kunnen gaan spelen bij het vinden van werk. De match tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt kan veel nauwkeuriger worden gemaakt. Voor werkgevers betekent dit dat de vijver aan potentieel personeel enorm wordt vergroot en dat nu ervaren fricties op de arbeidsmarkt kunnen worden opgelost.
House of Skills ontwikkelt een aantal instrumenten die matching op skills vergemakkelijken, en doen we experimenten, pilots en werken we samen met partners binnen en buiten de regio.
Om de beweging naar een meer op skills gerichte arbeidsmarkt te realiseren heeft House of Skills het initiatief genomen tot het Regionaal Skillsakkoord. Daarmee bracht House of Skills meer dan 90 spelers samen: sociale partners, de overheid, het bedrijfsleven, de onderwijs- en kennisinstellingen en relevante uitvoeringsorganisaties. Zowel op landelijk als op regionaal niveau. Met het Skillsakkoord bouwt House of Skills aan een coalitie van partners die zich committeren om de arbeidsmarkt meer op skills in te richten.
House of Skills ontwikkelt producten en diensten voor werkgevers, werkenden en werkzoekenden in de Metropoolregio Amsterdam.
Heb jij interesse in deelname aan een van de trajecten van House of Skills? Vul dan het interesseformulier via onderstaande link.
Werkgevers kunnen contact opnemen via een van de netwerkmanagers, zie de contactpagina.
Door automatisering, maar bijvoorbeeld ook transities richting schone energie en circulaire economie stellen eisen aan de arbeidsmarkt, omdat deze zorgen voor veranderende en nieuwe functies en vragen om grote aantallen werkenden met deels andere skills, Daardoor worden sommige skills minder belangrijk of raken zelfs overbodig. Soms zijn zelfs volledig nieuwe skills nodig. Wat betekent dat voor jou? Je blijft hard nodig voor de arbeidsmarkt, maar wel met andere skills. Dan kan ook (om)scholing nodig zijn om aan de slag te te blijven. Maar wat zijn de nieuwste skills? Wat is er op dit moment ‘in’ op de arbeidsmarkt?
House of Skills ontwikkelt momenteel de instrumenten om een leven lang ontwikkelen en matching op basis van skills makkelijker te maken. Deze instrumenten worden uiteindelijk gratis beschikbaar gesteld. gaat dan om de website mijnhouseofskills.nl, de Paskamer en het skillspaspoort. Het instrumentarium wordt voor zowel werkgevers, werkenden, werkzoekenden en andere geïnteresseerden ontwikkeld. De beroepsbevolking kan online en op de werklocatie van House of Skills (OBA Oosterdokskade143, Amsterdam) binnenkort gebruik maken van de Paskamer en Mijnhouseofskills.nl. Het skillspaspoort is nog volop in ontwikkeling.
Mijnhouseofskills is een online platform voor werkenden en werkzoekenden die op basis van hun eigen skillsprofiel gematcht kunnen worden aan beroepen op basis van deze skills. Daarnaast ziet de deelnemer op dit persoonlijke beroepenbord direct de actuele vacatures van banen binnen deze beroepen. Ook krijgt de deelnemer inzage in training- en opleidingsmogelijkheden om nog ontbrekende skills te verwerven en/of aan te vullen.
Dit is een online tool voor assessment en matching. De deelnemer maakt een profiel aan op basis van skills. Vervolgens wordt inzichtelijk welke beroepen bij de deelnemer passen. Werkgevers kunnen precies aangeven welke skills bij een functie horen zodat een match gemaakt kan worden.
Het skillspaspoort moet voor werkenden en werkzoekenden, naast het cv, diploma’s en certificaten, een belangrijk document worden waarmee ze makkelijker nieuw werk kunnen vinden. De basis van het skillspaspoort is een skills assessment, zodat iemand meer inzicht krijgt in zijn skills en ambities. Met het skillspaspoort krijg je inzicht in wat bijgeleerd moet worden om kans te maken op een nieuwe, passende baan.
House of Skills is een plek waar de partners, die een deel van de ‘puzzel’ in handen hebben, samenwerken en experimenteren om programma’s te maken voor het middensegment op de arbeidsmarkt. Door de samenwerking met alle partners van het House of Skills wordt een fundamentele verandering teweeg gebracht op de arbeidsmarkt in de Metropoolregio Amsterdam. Het gaat daarbij vooral om aanpassing van :de waardering en beoordeling van competenties, de relatie tussen werkgevers, onderwijs en werkenden en het huidige sectoraal georganiseerde financieringsmodel.
Een dergelijke systeemverandering vergt een jarenlange inspanning van veel betrokken partijen en zal niet eenvoudig zijn. Het is de bedoeling om met House of Skills te laten zien ‘hoe het ook kan’. Met als voordeel dat eerst lokaal en regionaal kan worden geëxperimenteerd voordat nationaal grote stappen worden gezet. Kennis en ervaring van alle partners wordt hier gebundeld
Met alle partners zorgt House of Skills ervoor dat er werkenderwijs gesleuteld gaat worden aan de structuur van de regionale arbeidsmarkt. Hiervoor wordt samenhang gecreëerd o.a. skills assessments, modulaire scholingsprogramma’s en nieuwe vormen van matching. Ook wordt er nauw samengewerkt met de opleidingshuizen (publiek-private samenwerking tussen onderwijsinstellingen het bedrijfsleven) in de regio die de opgelopen jaren zijn ontwikkeld. En natuurlijk wordt ook het netwerk van de opleidingshuizen benut om de duurzame inzetbaarheid voor de beroepsbevolking te verbeteren en intersectorale mobiliteit te bevorderen
En blijf op de hoogte.