Wil jij werken in de zorgsector, maar weet je nog niet precies in welk beroep en welke scholing nodig is? Dan is dit oriëntatieprogramma geschikt voor jou. Van mbo tot hbo. Maak binnen 10 weken maximale kans op een opleiding met een baan.
In het gratis oriëntatieprogramma werken opleidingsinstituten en werkgevers samen. Deze samenwerking betekent dat je binnen 10 weken een grote kans op een opleiding met een baan hebt. Je start na dit oriëntatieprogramma in een bbl-opleiding (mbo-niveau 2 tot en met 4 ) of hbo (flexibele deeltijd of duale opleiding). Omdat je in het programma al veel kennis en vaardigheden opdoet ben je interessant voor een werkgever.
Certificaat
Na succesvolle afronding ontvang je het deelnamebewijs Oriëntatieprogramma Zorg en Welzijn. Je kunt dit programma combineren met andere programma’s: Individuele basiszorg verlenen en Voeding & hospitality in zorg en welzijn.
Doorlooptijd
Het oriëntatieprogramma start 4 keer per jaar en duurt 10 weken. Dit is afhankelijk van hoe snel je een keuze hebt gemaakt voor een beroep en hoe snel je aan de slag kunt in de praktijk.
Contact
Heb je nog vragen over dit programma? Stuur een e-mail naar support@zorgenwelzijn.info.
We nemen binnen vijf werkdagen contact met je op.
AanmeldenHeb je een vraag, kijk eerst bij de veelgestelde vragen.
Staat het er niet tussen, neem dan contact op met Helena Schuengel.
Door de stijgende zorgbehoefte, veranderende zorgvraag, oplopende personeelstekorten en de groei van de steden staat de beschikbaarheid en betaalbaarheid van zorg en welzijn onder druk. Om deze organisatie-overstijgende vraagstukken aan te pakken, is samenwerking noodzakelijk. Bij Sigra geloven we in de kracht van ‘samen’. We zijn een regionaal samenwerkingsverband van ongeveer 120 organisaties in zorg en welzijn. Onze missie: alleen samen kunnen we passende ondersteuning en zorg geven. Samen gaan we voor vitale inwoners en professionals in onze regio.
De stichting ROC van Amsterdam – Flevoland bestaat uit twee onderwijsinstellingen voor het middelbaar beroepsonderwijs: het ROC van Amsterdam en het ROC van Flevoland. Het ROC van Amsterdam biedt ruim 300 verschillende opleidingen aan op negen mbo-colleges in Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp en Hilversum. Het ROC van Flevoland biedt zo’n 130 opleidingen op drie mbo-colleges: twee in Almere en een in Lelystad. Het onderwijs is kleinschalig georganiseerd. Een student heeft voornamelijk te maken met de afdeling waar zijn of haar opleiding onderdeel van is.
Inholland is een hogeschool met onderwijs voor studenten en professionals en praktijkgericht onderzoek voor de beroepspraktijk. Op diverse locaties verspreid over de Randstad bieden wij brede, en voor het regionale werkveld herkenbare bacheloropleidingen aan. Op diverse interessegebieden: van gezondheidszorg tot economie en van techniek tot onderwijs
Het Nova College is een ROC onderwijsinstelling in de regio Beverwijk, Haarlem, Hoofddorp, Amsterdam.
Het Nova college helpt mensen om te groeien en zich te ontwikkelen, in hun vak en persoonlijk. In een prettige sfeer met prima faciliteiten. Door ze zelfvertrouwen te geven en voldoende bagage om een baan te vinden waarin ze plezier hebben. Het Nova College biedt ruim 130 beroepsopleidingen verdeeld over de richtingen Autotechniek, Bouw en Infra, CIOS, Dans en Theater, Entree, Handel en Commercie, Horeca en Facility, ICT, Lab, Logistiek, Maritiem, Marketing en Media, MyTec, Orde en Veiligheid, Recreatie, Techniek, Uiterlijke Verzorging, Welzijn, Zakelijk en Zorg. Daarnaast heeft het Nova College opleidingen en cursussen voor volwassenen. Dit aanbod loopt uiteen van basiseducatie en Nederlands voor anderstaligen tot en met vmbo-t, havo en vwo in het vavo.
Rol/meerwaarde in project
Scholingsaanbod
Belang
Realiseren van een post-initieel scholingsaanbod
HvA is een onderwijs en onderzoeksinstelling en leidt studenten op voor een verscheidenheid aan hogere beroepen op de arbeidsmarkt in zeven faculteiten.
Het lectoraat gedifferentieerd HRM doet onderzoek en experimenten op het gebied van nieuwe arbeidsrelaties op de arbeidsmarkt en binnen bedrijven en instellingen. Urban Management is een onderzoekspeerpunt van de HvA en richt zich op inhoud en governance van grootstedelijke vraagstukken.
Rol/meerwaarde in project
De HvA is als onderwijsinstelling een belangrijke speler op het gebied van een leven lang leren in de MRA. Alhoewel HoS zich richt op het middensegment van de arbeidsmarkt zullen haar activiteiten onherroepelijk gevolgen hebben voor de inrichting vormgeving en verdringing op het hogere segment. De studenten van de opleidingen HRM, Bedrijfskunde en Bestuurskunde zijn degenen die in de toekomst een leven lang ontwikkelen op de arbeidsmarkt mede vormgeven. Het lectoraat gHRM heeft veel kennis opgedaan van de Amsterdamse arbeidsmarkt, is gespecialiseerd in werving, selectie en skills vraagstukken zowel vanuit de perspectieven van werkgevers als die van werknemers. Het lectoraat benadert de vraagstukken die zij aanpakt consequent vanuit het oogpunt van diversiteit. Urban management heeft ervaring opgedaan met lokale innovatie betreffende grootstedelijke vraagstukken als armoede, laaggeletterdheid, sociale en economische participatie, inclusieve gebiedsontwikkeling, wijkeconomie
Belang
De HvA en de betrokken opleidingen zien het als een uitdaging om mee te doen met een dergelijk groot programma. We gaan aan de slag met de uitkomsten. Het onderwijs kan inspelen op de ervaringen die worden opgedaan. Het lectoraat gHRM ziet het als een voorrecht haar kennis en ervaring te delen met andere belangrijke spelers in het veld, de fieldexperimenten en het onderzoek uit te voeren in de context van HoS. Betrokkenheid van het speerpunt Urban Management zal meer zicht bieden op effectieve invullingen van netwerkgovernance, nieuwe rollen voor overheden en bijdragen van bedrijven in publieke waardecreatie.
De gemeentelijke organisatie van de gemeente Amsterdam bestaat uit vier clusters, een bestuurs- en concernstaf en 7 bestuurscommissies (stadsdelen).
De gemeente Amsterdam werkt vanuit de Metropoolregio Amsterdam samen met de provincies Noord-Holland en Flevoland, 33 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam. De afdeling Economische Zaken van de gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor het creëren van de randvoorwaarden om economische activiteiten in de stad aan te trekken en uit te breiden. Dit zorgt voor een economie die internationaal concurrerend is en die welvaart en werkgelegenheid creëert voor Amsterdam en haar directe omgeving.
Rol/meerwaarde in project
De gemeente Amsterdam ziet het – samen met de lokale en regionale overheden in de MRA – als haar verantwoordelijkheid om leven lang ontwikkelen te agenderen, relevante partijen bij elkaar te brengen, financiering te organiseren en versneld een toekomstbestendige oplossing te ontwikkelen. Op lokaal niveau hebben de verschillende partners activiteiten opgezet voor de doelgroep, binnen hun werkgebied. Maar overall is dit gefragmenteerd. Een intensieve samenwerking tussen alle relevante partners op lokaal en regionaal niveau kan een concrete aanzet geven tot deze verandering. Ook kan meer efficiënt worden gewerkt en is er ruimte om innovatieve plannen uit te werken binnen een experimentele werkomgeving. De gemeente Amsterdam is penvoerder van het programma.
Belang
Technologische ontwikkelingen en digitalisering hebben grote impact op de arbeidsmarkt met name in beroepen in het lagere en middensegment. Momenteel rekenen we 780.000 banen in de Metropoolregio Amsterdam tot dit segment. De verwachting is dat de komende 20 jaar meer dan 500.000 banen veranderen of verdwijnen onder invloed van technologische ontwikkelingen. Deze dynamiek vraagt om intersectorale mobiliteit en flexibele, weerbare en wendbare mensen. Om te zorgen dat zij economisch zelfstandig blijven en niet afhankelijk worden van een uitkering. Permanente scholing en ontwikkeling zijn belangrijker dan ooit. De MRA loopt op middellange termijn het risico van oplopende werkloosheid, afnemende arbeidsparticipatie en daarmee een teruglopend verdienvermogen van de regio. Een kennis gedreven economie – zoals de MRA – vereist dat we het aanwezige talent ten volle benutten. Doorgaan op de huidige weg resulteert in minder sociale maatschappelijke ontwikkeling van inwoners, lagere innovatiekracht en daarmee lagere economische groei voor Amsterdam en regio dan mogelijk is. De urgentie voor het investeren in leven lang ontwikkelen en de keuze om dit om regionale schaal uit te werken is duidelijk. Recent uitgebrachte landelijke adviesrapporten van de Onderwijsraad, de SER, de OECD en de commissie Sap onderstrepen dit.
Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam ondersteunt door vraag en aanbod van personeel bij elkaar te brengen. We verbinden werkgevers die werknemers van werk naar werk willen helpen en we creëren samen oplossingen. Werknemers en werkzoekenden die op zoek moeten naar ander werk begeleiden we met coaching, training en eventueel opleiding van werk naar werk. Ook werkzoekenden krijgen persoonlijke begeleiding op zoek naar werk.