Om deelnemers, partners, bezoekers en medewerkers van House of Skills te beschermen tegen het coronavirus is De Werkvloer locatie Oosterdok tot in ieder geval 1 juni gesloten. Dat geldt ook voor onze locatie op het Bijlmerplein, waar elke vrijdag loopbaangesprekken plaatsvonden.
Loopbaangesprekken lopen door. Dat gebeurt via FaceTime, Skype of per telefoon.
Geïnteresseerden kunnen zich blijven aanmelden via het aanmeldformulier.
Dat is en blijft belangrijk. En bewijst dit bericht wel van een deelnemer die enige tijd terug een loopbaangesprek had met, René Groeneveld, een van onze loopbaancoaches.
“Beste René,
Ergens in december heb ik met je gesproken. Op 8 januari heb ik gesolliciteerd bij het Mondriaan Fonds als beheerder en 2 weken later heb ik de baan gekregen. Ik begin op 1 april met werken. Ik wilde je nogmaals bedanken voor de gesprekken die ik met je heb mogen voeren en de informatie die ik heb mogen ontvangen. Het heeft er zeker toe bij gedragen om deze baan te krijgen.”
Interview met Sjoukje Bonekamp, loopbaancoach bij House of Skills
Over onder andere het feit dat de loopbaangesprekken op dit moment alleen via FaceTime, Skype of per telefoon plaatsvinden.
“Mensen zijn blij dat de gesprekken überhaupt nog doorgaan en willen graag een telefonisch of Skype-gesprek. Tot nu toe heeft 1 persoon aangegeven op dit moment geen ruimte te ervaren en dat snap ik ook. Bijna iedereen maakt zich zorgen wat de crisis betekent voor de economie en het werk. En iedereen reageert weer anders op deze onzekerheid en dat is logisch.
De een raakt verlamd en wil het liefst wegkruipen en afwachten wat er gebeurt. Een ander wil deze periode juist gebruiken voor reflectie en voor een mogelijke carrière switch en iets gaan doen wat beter past. En uiteraard zijn er ook mensen die vrezen voor hun baan en deze periode gebruiken om te onderzoeken wat plan b wordt. Maar er zijn ook mensen die misschien wel willen maar niet kunnen vanwege de thuissituatie; 3 kinderen lesgeven en vermaken laat vaak weinig ruimte over.
Ik ben blij dat wij als loopbaancoach door kunnen gaan met onze gesprekken en dat we in deze onzekerheid mensen handvatten kunnen geven waar ze weer een stukje verder mee kunnen.”
Heb je al gesprekken met mensen gehad die als gevolg van de coronacrisis hun baan hebben verloren?
“Deze week sprak ik een dame die lange tijd als ondernemer heeft gewerkt maar de laatste paar jaar in loondienst. De plek in loondienst paste haar niet goed. Dat wist ze al langer, maar ze wist niet goed hoe daaruit te komen. Haar huidige werk koste haar veel energie en kon daardoor onvoldoende stilstaan bij wat ze dan wel wil. Ze zat in een soort overlevingsmodus. Dit deed ook haar zelfvertrouwen absoluut geen goed waardoor ze in een negatieve spiraal terecht kwam. Door ons telefoongesprek kreeg ze weer helder waar ze enthousiast van wordt. Door haar te bevragen op haar successen, haar ‘missie’ in het leven kwam ze weer terug bij haar grote drive en wat ze al een tijdje aan het wegdrukken was; het ondernemerschap. Ze kreeg al tijdens het gesprek allemaal ideeën. Het feit dat alles door corona stilstaat boezemde haar geen angst in. Wat alleen maar bevestigt dat er een ondernemer in haar zit.”
Zijn er ook mensen die de crisis zien als een kans om qua werk iets geheel anders te gaan doen?
“De vragen van mensen die een loopbaangesprek met ons hebben zijn heel verschillend. ZZP’ers die te weinig inkomsten hebben en zich afvragen of ze niet over moeten stappen naar een baan in loondienst. Maar wat dan? En hoe kom ik daar?
Maar ook mensen die hun werk inhoudelijk zo ontzettend zien veranderen en het gevoel hebben dat ze hun skills niet goed meer in kunnen zetten. Of de veranderingen niet meer goed bij kunnen benen. Maar waar dan wel?
Tot mensen die iets missen in hun huidige werk en benieuwd zijn wat ze met hun skills nog meer kunnen doen. En pensionado’s die graag nog iets willen betekenen voor de maatschappij.”
Je hebt in de afgelopen periode heel veel loopbaangesprekken gevoerd. Waarom willen mensen over het algemeen zo’n gesprek eigenlijk hebben?
“Wat ik regelmatig hoor is dat mensen schrikken van de vele eisen die in een vacature staan en daarom maar niet solliciteren. En dat is jammer. Over het algemeen moeten mensen erg wennen bij het idee om hun skills in te kaart brengen en wat deze waard zijn op de arbeidsmarkt. Want de norm ‘je kop niet boven het maaiveld uitsteken’ wordt nog door veel mensen gedragen!
Dat geldt net zo goed voor jongeren als voor ouderen.
Tegelijkertijd is het ook voor veel werkgevers nog lastig om het traditionele werven en selecteren los te laten en dus óók te kijken naar de skills van mensen.
Dat maakt het voor mij als loopbaancoach zo interessant om voor House of Skills te werken. Want ik geloof echt dat er op dat vlak nog een wereld te winnen is voor alle partijen.”
En blijf op de hoogte!